Zo schilder je veilig je plafond


Het minst leuke van schilderwerk is toch echt wel het plafond schilderen. Helaas moet het toch echt gebeuren wil je de ruimte goed afwerken. Het plafond schilderen is zeer belastend voor nek, armen, schouders en rug, en vaak niet het meest veilige schilderwerk om uit te voeren. Tot slot heb je nog de kans op strepen op het plafond… Genoeg reden om jezelf goed voor te bereiden dus. Hoe je het beste en veiligste je plafond schildert vertellen we je daarom in dit artikel.

Werktrap plafond schilderen REALISEER JE DROOMHUIS

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Zorg dat je het schilderwerk altijd goed voorbereid. Dat betekent dat je alle lampen, ventilatoren, schilderijen en meer uit het plafond en van de muren haalt voor je begint met schilderen. Zorg ervoor dat je al het meubilair en de gordijnen weghaalt en de schakelaars uitzet. Lukt dit niet? Doe er dan een dikke beschermende folie overheen.

Heb je alles ontruimd, zorg dan dat je in het bezit bent van alle spullen die je nodig hebt om bij het plafond te komen en te verven. Denk aan trappen, handschoenen, primer, verf, kwasten en rollers.

2. Het plafond schilderen
Het werd hierboven al even genoemd, maar een primer is slim om te gebruiken voordat je je plafond daadwerkelijk gaat schilderen. Dit betekent dat je een speciale laag aanbrengt alvorens je de verf gaat gebruiken. Een primer werkt namelijk tegen vuil- en vochtvlekken, korrelige ondergronden, zuigende ondergronden etc.

Ben je klaar met het voorbehandelen met de primer? Dan kan het echte schilderwerk beginnen. Begin eerst bij de randen en hoeken met een kwast of borstel. Ga vervolgens met een vachtroller, bevestigd op een bezemsteel bijvoorbeeld, vanaf het uiteinde werken in vierkanten van één bij één meter. Laat de vierkanten lichtelijk overlappen en wrijf deze vervolgens goed over met de roller, zodat je strepen voorkomt.

3. De laatste tips
Let altijd op met ladders, plaats deze stabiel en verplaats deze ook regelmatig. Onthoud daarnaast dat hoe groter de verfrol, hoe sneller de klus klaar kan zijn. Ook is het verstandig om wat vochtigheid in de ruimte te hebben: zo voorkom je dat de verf te snel droogt en je de strepen niet meer kunt overschilderen. Tot slot: gebruik altijd voldoende verf. Je kunt beter teveel verf inkopen dan te weinig!