Studio inside out; verbouw tips


Als je wilt gaan verbouwen komt er heel veel op je af. Je moet aan heel veel dingen denken en keuzes maken. Maar hoe doe ik, Percy van de Werve interieurarchitect bij Studio Inside Out, dat dan en waar begin ik mee? Ik zeg altijd een goede voorbereiding is cruciaal voor het eindresultaat. Bereid je jezelf niet goed voor dan kun je wachten op een stressvolle verbouwingsperiode met ongewenste resultaten. En dat is toch zeker niet, wat je wilt.

In dit artikel vertel ik je 5 tips die de belangrijkste elementen zijn, welke je zeker niet moet vergeten als je wilt gaan verbouwen. Deze tips zorgen ervoor dat je verbouwingstijd een fijne verwachtingsvolle tijd wordt met ook nog eens het gewenste resultaat.

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

TIP 1   Meten is weten

De start van verbouwingsplannen maken begint met het maken van de bestaande situatietekeningen.

Dit is echt de basis van je plannen. Het is namelijk de onderligger voor je nieuw te maken plannen en straks als je offertes aanvraagt bij aannemers willen deze ook de bestaande situatietekening hebben. Je hebt dus een bestaande en nieuwe situatietekening nodig.

Misschien heb je die ooit van de makelaar gehad, deze zijn echter niet zo gedetailleerd als de officiële bouwtekeningen maar beter is de originele bouwtekeningen op te vragen met ook de technische tekeningen die daarbij horen.

Deze kun je meestal ook bij je gemeente opvragen. Meet de tekeningen ook na in de werkelijkheid. Er kunnen altijd afwijkingen zijn in de originele tekeningen en het uiteindelijke bouwwerk.

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

TIP 2   Inspiratie opdoen en vertalen in je ontwerpen 

Er is zoveel informatie te vinden in woontijdschriften en natuurlijk Pinterest over allerlei oplossingen voor jouw wensen.

Maak wel eerst je wensenlijstje heel concreet, hoe specifieker je daarin bent hoe makkelijker je daar goede beelden bij vindt.  Denk niet in onmogelijkheden als dat kan toch niet, of is toch niet haalbaar. Van denken in mogelijkheden word je juist creatiever. Je kunt later altijd nog schrappen of goedkopere alternatieven zoeken.

De stijl waarin je zoekt is nog niet het voornaamste. Verzamel eerst de beelden die je aanspreken. Als je deze allemaal naast elkaar legt, zie je dat er ondanks dat er verschillende stijlen in voorkomen wel een rode draad in zit.  En die paar afwijkende beelden zouden zomaar je persoonlijke toets in je interieur kunnen worden.

Kies de meest aansprekende beelden uit waar je echt een Wauw of Yes gevoel bij krijgt omdat het echt bij je past en maak daar een moodboard van of een Pinterestbord.

 

 

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

Tip 3   Schetsen maken

Het volgende is je wensen vertalen vanuit de inspiratie op je Moodboard en deze vertalen naar meerdere schetsen met nieuwe indelingen. Maak er meerdere varianten van. Vaak blijf je in een kringetje ronddraaien en kom je steeds op hetzelfde uit. Probeer ‘Out of the Box’ te denken. Wat wil zeggen: probeer een andere invalshoek of kijk als een buitenstaander naar je eigen woning, zo kom je gemakkelijker op nieuwe ideeën.

Waarom wil je eigenlijk meerdere ontwerpen maken. Dit doe je om je creativiteit te stimuleren en van het ene idee kom je op het andere idee en zo tot het beste idee.

Loop je vast, leg het dan een dag opzij en kijk er de volgende dag weer met een frisse blik naar. Leuker is nog als jij en je partner elk afzonderlijk plannen bedenken en jullie deze dan met elkaar vergelijken.Je kunt dan de beste versie kiezen of een combinatie van 2 ontwerpen maken. Dit wordt dan je definitieve versie.

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

TIP 4   Vergeet zeker het lichtplan niet

Een vaak vergeten onderdeel is het verlichtingsplan als mensen, zonder zich goed voor te bereiden, gaan verbouwen. En juist dit onderdeel is superbelangrijk.

Je bepaalt met licht namelijk heel veel. Ten eerste de sfeer, maar licht is heeft natuurlijk ook een functionele kant zoals bijvoorbeeld een leeslamp, een echte eyecather van je schilderij maken door er een smalle lichtbundel op te richten. In de keuken heb je functioneel licht nodig op het aanrechtblad bijvoorbeeld. Daarnaast is er algemeen licht dat de ruimte verlicht vanuit het plafond of vanaf een wand met Uplighters waardoor de bovenkant van de wand en het plafond wordt aangelicht. Dit laat een ruimte groter en hoger lijken.

Speel met licht vanuit verschillende richtingen. Ook de variatie in lichtbundel grootte kan voor extra dynamiek in je interieur zorgen. Een goed lichtplan heeft alle facetten in zich en kan naar gelang van de situatie of je bezigheid aangepast worden met dimmers of een Domotica-systeem. Breng dit goed in kaart en kijk ook waar je de schakelaars wilt plaatsen en de stopcontacten. Geef deze aan op je tekening. Liever 2 stopcontacten te veel dan 1 te weinig. Je wilt na je verbouwing toch niet met snoeren door de kamer moeten om die ene staande lamp te laten branden.

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

TIP 5  Bepaal je materialen en kleuren

Begin met de materialen keuzes altijd eerst met je vloer. Dit is één van de grootste oppervlaktes en ligt er vaak lange tijd. Heel belangrijk dus om een afgewogen keuze te maken. Denk ook aan het onderhoud en de sfeer die je wilt bereiken. Wordt het steen, hout, laminaat, pvc of tapijt. 

Niet onder alles kan vloerverwarming geplaatst worden. In nieuwbouwhuizen is tegenwoordig bijna standaard vloerverwarming ingebouwd.  Alle bovengenoemde materialen kunnen met vloerverwarming behalve het parket dat genageld moet worden. Let op de voorschriften van de leverancier als je hout toepast zodat je later niet met onnodige problemen geconfronteerd wordt. In oudere huizen zal je de houten vloer kunnen vervangen door een betonnen vloer zodat je de dekvloer voor de vloerverwarming kwijt kunt. 

Van hieruit bouw je rest op. Bepaal kleuren voor wanden, plafonds, kozijnen, deuren en ramen. Kleuren van de meubels worden daar weer op aangepast. Ik raad je aan om als je meubels gaat kopen stalen van de vaste onderdelen van de ruimte (zoals vloerstaal en verfstaal) mee te nemen. Zodat je in de winkel kleuren kunt kiezen voor het nieuwe meubel.

Vraag altijd of je de winkelstalen ook even mag lenen om ze thuis in je eigen woning te bekijken. Door een andere lichtval kunnen kleuren totaal anders uitpakken. En zelfs een andere kleur aannemen. Bekijk het altijd bij dag- en je gekozen kunstlicht. Kies ook het type deur dat je wilt gebruiken, de deurkrukken en raamboompjes, plinten, de verlichtingsarmaturen, de keuken materialen of de badkameritems als sanitair, kranen en meubels. En natuurlijk de afwerkingsmaterialen als tegels of beton ciré. Afwasbaar behang kan ook voor de droge delen van je badkamer. Verzamel alles wat je toegepast wilt hebben en zet dit op lijsten per ruimte.

Maak een pakket van je tekeningen en een kopie van je moodboard. Samen met de materiaal- en kleurlijsten en productlijsten kun je je aannemer veel duidelijker maken wat jij bedoeld en hoe je het uitgevoerd wilt hebben. Want alleen vanuit de plaatjes in je hoofd de aannemer vertellen wat je wilt werkt echt niet. Hij vormt er dan namelijk meteen zijn eigen plaatje bij, vanuit zijn ervaring. En wie zegt dat deze plaatjes overeenkomen. Met deze onvoorbereide werkwijze ontstaan veel misverstanden, die tot ongewenste resultaten leiden. En daar wil je je geld toch niet aan uitgeven en dan ook nog niet eens het gewenste resultaat behalen.           

Bereid je dus goed voor en neem er ook de tijd voor. Showrooms bezoeken kost nou eenmaal veel tijd maar geeft wel veel inspiratie en informatie. Wil je er meer over lezen, om nog meer handvatten te krijgen voor je verbouwing, lees dan het boek "In 10 stappen zorgeloos verbouwen”. Dit helpt je nog verder op weg richting een zorgeloze verbouwing met als resultaat jouw droomhuis!