Mogelijkheden van gevelbekleding


De gevel vormt het visitekaartje van de woning. Het bepaalt het eerste aanzicht en kan de uitstraling van de woning maken of breken. Genoeg reden om er eens je aandacht op te vestigen. Je geeft de gevel eenvoudig een nieuwe uitstraling met gevelbekleding. In dit artikel lees je welke mogelijkheden gevelbekleding te bieden heeft.

Wat is gevelbekleding?
De neem zegt het al: met gevelbekleding breng je een beschermende, isolerende of esthetische laag aan op de gevel. Gevelbekleding werkt vaak brandwerend of brandvertragend, zorgt dat warmte in de woning behouden blijft en koude lucht niet binnen kan dringen en ziet er simpelweg bijzonder stijlvol uit.

Welke soorten gevelbekleding worden het meest toegepast?
Gevelbekleding is er tegenwoordig in allerlei soorten: hout, kunststof, composiet, maar ook glas, aluminium en staal. Met name de eerste drie soorten worden veelvuldig toegepast.
Houten gevelbekleding: Eenvoudig te plaatsen, geeft een warme uitstraling en sluit naadloos aan op het buitenleven. Veelal uitgevoerd in een speels lattenpatroon. Hout vergt relatief veel onderhoud.
Kunststof gevelbekleding: In een brede diversiteit aan uitvoeringen verkrijgbaar, voor een voordelige prijs. Kunststof is onderhoudsarm.
Composiet gevelbekleding: Een combinatie van samengeperste houtvezels en gerecycled kunststof. Heeft de uitstraling van houten gevelbekleding, met de voordelen van kunststof gevelbekleding. Gevelbekleding van composiet is wel prijzig.

Wat zijn de voordelen van composiet gevelbekleding?
Composiet gevelbekleding wordt vaak gebruikt als alternatief voor houten gevelbekleding. Het materiaal biedt namelijk vele voordelen ten opzichte van hout. En óók ten opzichte van kunststof.
Duurzaamheid: Composiet is een milieuvriendelijk materiaal. Het wordt gemaakt van gecertificeerde houtvezels en gerecycled kunststof. Er wordt geen hardhout voor gekapt en onnodig nieuw kunststof voor gemaakt.
Verkleuring: Composiet is door-en-door gekleurd. Dit betekent dat het niet zal verkleuren onder invloed van weersomstandigheden. Dit risico ligt bij houten of kunststof gevelbekleding wel op de loer.
Onderhoud: Composiet vergt nauwelijks onderhoud. In tegenstelling tot hout, heeft het niet te worden geverfd of gebeitst. Af en toe schoonmaken met een vochtige doek of zachte borstel volstaat.