Meest gemaakte fouten


Het verbouwen van een woning is een proces dat behoorlijk wat moeite kost, vooral wanneer het de eerste keer is dat je een huis gaat verbouwen. Je wilt natuurlijk het beste resultaat bereiken, maar hebt liever niet dat dit ten koste gaat van je vooropgestelde budget en tijd. Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die hier invloed op hebben, het voorkomen van dit soort fouten scheelt dus al een hoop. Van het niet inhuren van specialisten tot geen planning maken, dit zijn de meest voorkomende fouten bij de verbouwing.

Geen specialisten inhuren
Een verbouwing kost nu eenmaal aardig wat geld. Sommige mensen besluiten daarom om alles zelf te doen. Dit is echter niet altijd de juiste keuze. Wanneer de volledige woning ontruimd moet worden, is het handiger om professionals in te huren. Je huis ontruimen Tiel kan een fysiek of emotioneel zware taak zijn en daardoor kan het in veel gevallen beter zijn om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. Ook voor het maken van een nieuwe schets voor de woning is het verstandig om een aannemer in te huren. In de offerte moet staan wat de aannemer precies gaat doen en welke materialen hij gebruikt. Voor een kleine verbouwing is het vaak genoeg om gewoon de offerte te tekenen. Bij een grote verbouwing is het slim om een contract te maken. Daarin zet je wat er gedaan moet worden, wanneer je betaalt, wanneer ze beginnen en klaar zijn, de voorwaarden om het contract te stoppen en afspraken over de garantie.

Geen planning opstellen
Een andere veelgemaakte fout is het maken van een slechte planning, of helemaal geen planning maken. In de planning zul je alles moeten uitwerken, zelfs de kleinste details en specificaties. Hoeveel plaats heb je nodig? Waar moet de deur komen en welke kant moet deze opendraaien? Waar wil je verlichting en stopcontacten hebben? Maak een duidelijke lijst van alles wat er gedaan moet worden. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat je iets vergeet. Schrijf de bouwplannen samen met een aannemer helemaal uit, zodat je exact weet wat waar komt, maar ook of het praktisch is. Een onhandige indeling leidt tot frustraties, dus dat kun je beter vermijden. Laat de planning ook door een specialist controleren, zodat je weet dat het compleet is.

Vergunning vergeten
Check even of je een vergunning moet hebben voor je begint. Dat kan je snel zien met de Vergunningscheck op het Omgevingsloket online. Moet je er eentje hebben, dan kan je die daar gelijk digitaal aanvragen. Wat het kost, verschilt per gemeente. Soms is een melding genoeg en hoef je geen vergunning aan te vragen, vooral bij kleine verbouwingen. Maar let op: begin niet met verbouwen zonder vergunning als je die nodig hebt. Anders riskeer je een boete en vertraging.