Isoleer je huis met flinke subsidie

Bij de realisatie van je droomhuis zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Een ervan is isolatie. Bouw je een nieuw huis, dan is isolatie meestal een vanzelfsprekendheid, maar bij veel oudere huizen is er nog veel te verbeteren.

duurzaam isoleer subsidie beurs eigen huis

Om duurzaam te wonen, en warmte niet via allerlei wegen het huis te laten verlaten is er meer nodig dan alleen spouwisolatie. Ook andere plaatsen in het huis kunnen geïsoleerd worden. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen goed voor het klimaat in het algemeen, maar ook voor het klimaat in je eigen woning. Een goed idee dus, maar wie betaalt dat allemaal?

Subsidie op isolatie
De isolatie van je woning hoef je niet helemaal uit eigen zak te betalen. De Nederlandse overheid geeft subsidie op energiebesparende maatregelen aan eigenaren van woningen. Voer je twee van die maatregelen volgens de voorwaarden uit (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en het installeren van een warmtepomp), dan krijg je daar sinds dit jaar maar liefst 30% subsidie op. Als er dus een moment is om je huis te verduurzamen en isolatie aan te brengen, dan is dat dus dit jaar.

Welke plaatsen in huis kunnen geïsoleerd worden?
Bij het isoleren van je woning denk je wellicht als eerste aan dubbelglas en spouwmuurisolatie. Maar er zijn veel meer plaatsen waar warmte het huis kan verlaten. Denk daarbij aan de zolder, de vloer en via gaten en kieren in het huis. Je kunt zelf een ronde door het huis maken en de eerste aanpassingen zelf doen.

Sluit de brievenbus af, investeer in tochtstrips en plak folie achter de radiator. Door deze kleine aanpassingen kun je al een hoop warmteverspilling tegengaan. De kruipruimte isoleren, de zolder aanpakken en de vloeren van isolatie voorzien kun je beter niet zelf doen, maar overlaten aan een professioneel isolatiebedrijf. Niet alleen weet je dan zeker dat het een en ander goed gebeurt, maar het is ook een voorwaarde die de overheid heeft gesteld bij het uitgeven van subsidie voor de verduurzaming van woningen.

Fijn wonen en een gevulde portemonnee dankzij isolatie
Levert dat nou echt zoveel op, een goed geïsoleerd huis? Het antwoord is volmondig ja. Als je een slecht geïsoleerd huis verandert in een goed geïsoleerd huis, dan kan dat niet honderden maar wel duizenden euro’s per jaar schelen. En is het huis al redelijk geïsoleerd, dan nog kun je door een nieuwe isolatieronde honderden euro’s per jaar besparen. Met dat gegeven, de hoge subsidie en het resultaat van een behaaglijke woning en je bijdrage aan het klimaat, is er nauwelijks nog een reden te bedenken om je huis niet te isoleren.