Hoe onderhoud je je tuinbodem?


Het onderhouden van een tuin vraagt om de nodige tijd en aandacht. Het gazon moet netjes gemaaid worden, onkruid moet verwijderd worden en de bodem moet regelmatig onderhouden worden. De manier waarop je de bodem moet onderhouden, is uiteraard afhankelijk van het soort tuin waar je voor gegaan bent.Heb je je tuin volledig vol gelegd met tegels? Dan heb je dit waarschijnlijk met een reden gedaan; je wilt zo min mogelijk omkijken naar het onderhouden van je tuin hebben. Indien je voor een tuin met bijvoorbeeld borders, een gazon en aarde gekozen hebt, zou je wel aandacht moeten besteden aan het onderhouden van de bodem.
Het onderhouden van een tuin kent de nodige aandachtspunten. Met onderstaande tips weet je gelukkig relatief snel en makkelijk de bodem in je tuin te onderhouden.

gras sproeien realiseer je droomhuis

Kies voor een bodembedekker in de tuin
Niks is zo hardnekkig als onkruid. Onkruid ontstaat overal en kent geen genade. Door een bodembedekker in je tuin te gebruiken, voorkom je dat het onkruid overal in je tuin omhoog schiet. Je geniet hierdoor van een onkruidvrije tuin én daarmee ook van een onderhoudsvrije tuin.
Op dit moment kun je uit meerdere soorten bodembedekkers kiezen. Onder meer boomschors, houtsnippers en kokos zijn veelgebruikte bodembedekkers. Op de website van Tuinshop vind je meer informatie over deze bodembedekkers.

Sproei de tuin in de zomer
In de zomermaanden kan het in ons land behoorlijk droog zijn. Opvallend, aangezien we in het buitenland juist bekend staan om de vele regenval. Het klimaat is echter aan het veranderen, waardoor we vaker en vaker met langdurige droogte te maken hebben. Om deze droogte tegen te gaan, zou je je tuin regelmatig moeten sproeien.

Dit is met name belangrijk als je aarde en/of een gazon in je tuin hebt. Het gras en de plantjes hebben gewoonweg behoefte aan het nodige water. Als het langere tijd niet heeft geregend, moet je zelf maar voor deze beregening zorgen.

grond groeiende plant realiseer je droomhuis

Kijk goed naar de grondsoort
Wist je dat er in ons land meerdere grondsoorten bestaan? De manier waarop je de grond moet onderhouden, is per grondsoort verschillend. Je moet daarom eerst bepalen wat voor grondsoort er precies in jouw tuin aanwezig is.

Vervolgens kun je de juiste stappen in gang zetten. Zo is het bij veel grondsoorten aan te raden om de grond goed te bemesten, te mulchen en/of te composteren.

Bemest de bodem op het juiste moment
De bodem bemesten doe je het beste in het voorjaar. Doe het vooral niet in de warme zomermaanden of in de koude wintermaanden. Het effect is dan nihil, terwijl het effect in het voorjaar juist perfect is.