Een vloer egaliseren in 5 stappen


Wil je graag een nieuwe PVC vloer in je woning neerleggen? Voordat je deze vloer neer kunt leggen, moet je de vloer goed egaliseren. Je kunt dit uitbesteden aan een specialist, maar je kunt ook zelf de handjes uit de mouwen steken. Echter is het om meerdere redenen toch aan te raden om dit aan een specialist uit te besteden.

Waarom? Omdat een specialist precies weet wat er gedaan moet worden en op welke manier de vloer het beste geëgaliseerd kan worden. Het egaliseren van een vloer is namelijk niet een van de makkelijkste klussen. Wil je weten hoe een expert het normaal gesproken doet? Een goede specialist volgt de onderstaande stappen.

Stap 1: egalisatiemateriaal uitkiezen
Ten eerste gaat een specialist op zoek naar het juiste egalisatiemateriaal. Daarvoor kijkt hij naar het soort ondervloer, maar ook naar de dikte van deze ondervloer. Een goede specialist weet vervolgens precies wat het meest geschikte egalisatiemateriaal is.

Stap 2: ondervloer voorbehandelen
De specialist gaat vervolgens aan de slag met de ondervloer. Deze ondervloer moet schoongemaakt en volledig behandeld worden. Zo moeten bijvoorbeeld gaten en scheuren in de vloer goed opgevuld worden. Verder kan de vloer alvast ingesmeerd worden met vloerprimer.

Let op: op welke manier de ondervloer precies behandeld moet worden, is afhankelijk van het soort ondervloer. Een houten ondervloer moet bijvoorbeeld anders behandeld worden dan een betonnen ondervloer.

Stap 3: egalisatiemateriaal aanmaken
Vervolgens is het aan de specialist om het egalisatiemateriaal aan te maken. Een specialist maakt hiervoor gebruik van een speciekuip, waarmee het materiaal en de mortel gemengd kunnen worden. De specialist laat de speciekuip net zo lang draaien totdat er sprake is van een klontvrij mengsel.

Stap 4: uitgieten over de vloer
Nadat het egalisatiemateriaal gemaakt is, kan dit volledig uitgegoten worden over de vloer. Een goede specialist begint hierbij in de verste hoek en werkt vervolgens naar de deur toe. Bij deze stap zorgt de specialist er ook alvast voor dat de egalisatie gelijkmatig over de vloer verdeeld wordt.

Stap 5: egalisatie afwerken
Het is nu de hoogste tijd om de egalisatie volledig af te werken. Dit doet een specialist bijvoorbeeld met een vlakke vloerspaan of een lijmkam.

 

Wat zijn de kosten voor het laten egaliseren van een vloer?
Ben je benieuwd naar de exacte vloer egaliseren kosten? Het is lastig om hier een eenduidig prijskaartje aan te hangen. Wat de exacte kosten zijn, hangt namelijk van meerdere factoren af:

  • De afmetingen van de vloer
  • Het soort ondervloer
  • De wensen vanuit de klant
  • Het uurtarief van de specialist