Blik op de woningmarkt 2023


Ben jij van plan om te gaan verhuizen in 2023? En staat daarom Beurs Eigen Huis eind maart ook bij jou op de agenda? Als starter of doorstromer op de woningmarkt, is het dan belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen. Afgelopen jaar is er een hoop gebeurd. Onder meer de economische onzekerheid na de inval van Rusland in Oekraïne, de stikstofcrisis en de energiecrisis hebben allemaal invloed gehad op de woningvoorraad, de vraag en het aanbod en de prijzen. Wat de belangrijkste veranderingen in 2023 zijn, en welke verwachtingen er zijn voor dit jaar? Dat lees je hieronder!

huis sleutel realiseer je droomhuis

Veranderingen voor wat betreft huis en hypotheek in 2023
Ieder jaar verandert er weer het nodige op het gebied van woningen en hypotheken. Allereerst als je kijkt naar de financiering van een woning.
De hypotheeknormen zijn aangescherpt vanwege de hogere lasten voor bijvoorbeeld energie en boodschappen.
Tweeverdieners kunnen meer lenen, nu het tweede inkomen dit jaar volledig meetelt voor de maximale hypotheek.
Vanwege de stijgende prijzen is de NHG-grens verhoogd. Deze bedraagt in 2023 405.000 euro. Wil je de woning verduurzamen, dan kun je extra lenen, namelijk 429.300 euro.
De startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting is verhoogd. Starters tussen de 18 en 35 jaar kunnen in 2023 een woning tot 440.000 euro kopen zonder twee procent overdrachtsbelasting te hoeven betalen.
Er is een einde gekomen aan de zogenaamde jubelton. Eenmalig mag nog wel belastingvrij 28.947 euro geschonken worden.

Een ontwikkeling die bijvoorbeeld Makelaar van Uffelen toejuicht tot slot, is de invoering van het biedlogboek. Wat dit inhoudt? Vanaf begin dit jaar is het verplicht om bij de verkoop van een bestaande woning een logboek met onder meer biedingen en voorwaarden bij te houden. Dit moet het hele verkooptraject transparanter maken voor kandidaat-kopers.

geld potje realiseer je droomhuis

Verwachtingen voor de woningmarkt in 2023
Tot oktober 2022 kon je de situatie op de woningmarkt niet anders omschrijven dan ‘gekkenhuis’. Veel woningen werden door middel van inschrijving verkocht. Er waren soms honderden kandidaat-kopers en op een gegeven moment werd op bijna alle woningen (flink) overboden.
Financiële experts voorzien dat de lijn die de laatste maanden van vorig jaar is ingezet, wordt doorgetrokken in 2023. Aan de eerdere gigantische stijgingen van de woningprijzen is een eind gekomen. Zelfs met het bestaande woningtekort, dankzij de uitdagingen voor de nieuwbouw. Ook in 2023 wordt naar verwachting minder gebouwd dan eigenlijk nodig is. Verder zal de werkloosheid niet opvallend zal stijgen. De vraag blijft dus groter dan het aanbod. Toch is eind vorig jaar een daling van de prijzen ingezet, en die zal naar verwachting blijven. Bijvoorbeeld bij woningen in Noord-Brabant werd de laatste twee maanden van vorig jaar een lagere verkoopprijs genoteerd, iets dat Makelaar Van Uffelen uit Helmond herkent.
Ondanks de mogelijk dalende prijzen blijft een woning kopen nog steeds interessanter dan huren. Als woningbezitter heb je niet te maken met jaarlijks verhoogde huren, en bouw je vermogen op door je hypotheek af te betalen.