Besparen op je hypotheek!


Een hypotheek wordt over het algemeen voor langere tijd afgesloten. Vaak is dit voor een periode van dertig jaar. Dit brengt enkele voordelen met zich mee, maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Zo blijft het rentepercentage gelijk en wijzigt dit pas als de rentevaste periode is afgelopen. Dit maakt besparen dus wat lastiger. Daarnaast is het zo dat veel mensen een tweede hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld om te kunnen verbouwen. Dit betekent dat de kosten wel erg kunnen oplopen. Het is dan fijn om te weten hoe er op de hypotheek te besparen is. Er zijn allerlei mogelijkheden om de hypotheek aan te passen.

Hypotheek verbouwing lening financiering Beurs Eigen Huis droomhuis

De lasten kunnen verlagen
De hypotheeklasten verlagen is een wens van velen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer je rentevaste periode op zijn einde loopt, dan kan je een nieuwe periode kiezen. Dat kan bij je eigen of een andere bank. Het is niet mogelijk om de periode tussentijds te verlengen. Ook al ben je tevreden over de rente. Wel kan je de rente tussentijds wijzigen. Wanneer de rentevaste periode voorlopig nog doorloopt, dan zijn er ook andere mogelijkheden om te zorgen dat de lasten voor de hypotheek lager worden. Het is belangrijk om dus ook die mogelijkheden te verkennen om te kijken wat je kan benutten.

Mogelijkheden om de rente te verlagen
Het is belangrijk om te weten dat er meerdere opties zijn als je de rente wilt verlagen. Het hangt wel af van het soort hypotheek dat je hebt en hoe lang je nog aan de huidige rente vast zou zitten. Zo kan je bij je bank overstappen naar een lagere rente door de rentevaste periode te verlengen. Hier zit wel een boetebedrag aan vast. Ook rentemiddelen is mogelijk, maar met boete. Het is dan zo dat de boete niet direct wordt betaald, maar onderdeel wordt van de nieuwe rentevaste periode. Dit komt vaak dus net wat minder voordelig uit dan het direct betalen van de boete.

Andere opties om te besparen
Er zijn ook andere manieren waarop je kan besparen op je hypotheek. Zo kan je bijvoorbeeld extra premie storten. Dat is alleen een optie wanneer je een spaarhypotheek hebt. Heb je de mogelijkheid om extra af te lossen? Dan is dat ook een optie. Wanneer je woning veel meer waard is dan he hypotheekschuld, dan kan je zo de hypotheekrente omlaag krijgen. Je kan bij een stijging van de woningwaarde of na aflossing ook de rente laten aanpassen. Ook kan je alsnog Nationale Hypotheek Garantie aanvragen wanneer je een hypotheekbedrag van onder €355.000,- hebt. Dit zijn allemaal tools die je tot je beschikking hebt.

Een andere verstrekker kiezen
Er liggen ook veel mogelijkheden door voor een andere hypotheekverstrekker te kiezen. Wie bij een dure bank zit, kan vaak gemakkelijk elders een lagere hypotheekrente vinden. Het is dan wel belangrijk dat het renteverschil goed in jouw voordeel is. Zeker ook omdat er ook veel eenmalige kosten bij komen kijken die je dus ook mee moet wegen in de berekening. Denk aan de boete, de kosten voor advies en de kosten voor een notaris. Dit soort kosten zijn lager wanneer je bij je huidige bank een andere keuze maakt. Dat neemt niet weg dat er wel kansen liggen om de kosten te verlagen bij een goede aanpak.

Wanneer is besparen aantrekkelijk?
Het is natuurlijk altijd fijn wanneer je de kosten wat kunt verlagen. Er zijn echter specifieke redenen om net wat lager in de kosten te willen komen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met veel andere kosten te maken krijgt. Denk aan een verbouwing of verhuizing. Ook wanneer je situatie drastisch verandert is het belangrijk om de kosten in de hand te kunnen houden. Denk aan een scheiding of een overlijden binnen het gezin. Aan de andere kant zijn zaken zoals het aflopen van de rentevaste periode of het eindigen van het hypotheekcontract natuurlijk ook aantrekkelijke momenten om iets te veranderen. Weeg dit dus ook allemaal mee in je beslissingen.