Besparen met zonnepanelen


Zonnepanelen hebben de toekomst. Ze zorgen niet alleen voor duurzaam opgewekte energie, maar leveren ook nog eens een forse besparing op de maandelijks energienota op. Genoeg redenen voor vele huishoudens om de keuze te maken voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Zeker gezien de aanhoudende stijging van de energieprijzen. Wie zonnepanelen wil kopen voor de eigen woning kan fors besparen, mits je de juiste zonnepanelen aanschaft die een hoog rendement opleveren.

Zonnepanelen duurzaam wonen REALISEER JE DROOMHUIS

Welke zonnepanelen kopen?
De aanschaf van zonnepanelen is een beslissing die niet lichtzinnig genomen moet worden. Beter nu een goede investering doen, dan spijt achteraf. Want er valt écht wat te kiezen op gebied van zonnepanelen. Spijt achteraf kun je krijgen als blijkt dat na enkele jaren de zonnepanelen steeds minder energie opwekken en dus minder rendement opleveren. Je kunt dan wel zonnepanelen kopen, maar haal je de investering er dan wel uit bij een steeds lager wordend rendement?

In principe zijn de 2 meest verkochte type zonnepanelen:

  • Glas-folie zonnepanelen: voordeliger in aanschaf dan glas-glas zonnepanelen. De prijs kan per zonnepaneel de helft lager ligger. Helaas is de kwaliteit ook minder en leveren deze zonnepanelen gedurende de beoogde levensduur een steeds lager rendement op - en kennen zij ook nog eens een kortere levensduur dan glas-glas zonnepanelen.

  • Glas-glas zonnepanelen: deze zonnepanelen zijn ook aan de achterzijde van glas gemaakt en kennen een zeer lange levensduur van ca. 30 jaar. Gedurende de levensduur blijven zij maximaal rendement opleveren! De prijs ligt echter ca. de helft hoger dan die van glas-folie zonnepanelen. Daarnaast zijn deze zonnepanelen veel minder brandgevaarlijk dan glas-folie zonnepanelen; eveneens een erg belangrijk aspect.

Gemiddeld kunnen we stellen dat (om een idee te geven) een glas-folie zonnepaneel (incl. montage en btw) ca. 500 euro kost, en de glas-glas zonnepaneel gemiddeld genomen ca. 1000 euro kost (incl. montage / btw).

Langdurig profijt van zonnepanelen?
Huishoudens die het slim aanpakken stappen bij voorkeur over op de 'lucht-lucht' warmtepomp (we hebben het dan over de split-unit airco). De aanschaf voor 1 binnen- en buitenunit bedraagt zo'n 1500 euro (incl. montage). Plaats je er nog een op een plek in huis dan komt er zo'n 1000 euro op de prijs bij. Hoef jij niet overal verwarming in huis, dan kan de 'lucht-lucht' warmtepomp de woonkamer en een overige ruimte goed verwarmen (koop het juiste vermogen). Heb je dan ook nog eens zonnepanelen op het dak, die een lange levensduur kennen en maximaal rendement blijven opleveren (de glas-glas zonnepaneel), dan stook je vrijwel 'gratis'. Dit vergt om en nabij 15 zonnepanelen (informeer bij de leverancier voor de juiste berekening, aangezien iedere woning verschillend is op gebied van kubieke meters).

Zonnepanelen die langdurig een optimaal rendement leveren vormen een ideale combinatie met de warmtepomp. Veel huishoudens zijn er niet van op de hoogte dat een airconditioning ook een warmtepomp is en dus ook verwarmt. Ruimtes zijn tot ca. 25 graden (in de praktijk) te verwarmen (afhankelijk van de grootte). Gasverbruik kun je hiermee grotendeels reduceren, afhankelijk van je warmtepomp, tot nihil.